Az MTMI szakokra való bekerülést elősegítő innovatív programok megvalósítása a Debreceni Egyetem vonzáskörzetében

A kedvezményezett neve
DEBRECENI EGYETEM
A szerződött támogatás összege
782 367 735 Ft
A támogatás mértéke (%-ban)
100%
A projekt tervezett befejezési dátuma
A tényleges befejezés dátuma
Projekt azonosító száma
EFOP-3.4.4-16-2017-00023

A projekt célja a felsőoktatásba való bekerülés fokozása, a hátrányos helyzetből származó fiatalok képzettségi szintjének javítása, az MTMI (matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai) szakok népszerűsítése, a képzésekre jelentkezők számának növelése. Ezen célok illeszkednek az EFOP és az Európa 2020-as célkitűzésekhez. A Debreceni Egyetem a fejlesztésekkel három kart és a kapcsolódó szakok beiskolázását kívánja erősíteni. A résztvevő  karok (Műszaki Kar, Informatikai Kar, Természettudományi és Technológiai Kar) teljes mértékben relevánsak az MTMI-képzések szempontjából. A projekt által lefedett területek az Észak-Alföldi és Észak-Magyarországi régió járásai, települései, mivel ezek tartoznak az intézmény elsődleges beiskolázási területeihez.

A projekt operatív és szakmai céljai:

  • Bekerülés fokozása: a felsőoktatásba való belépés előtt álló tanulók/fiatalok mobilizálása általános szinten (képzési portfólió bemutatása, mini állásbörzék, nyílt napok szervezése, képzők képzése)
  • Hátrányos helyzetű fiatalok támogatása: a felsőoktatási szolgáltatások területi lefedettségét a fejlesztendő járásokból származó tanulók/fiatalok felsőoktatásba való bekerülésének fokozása (életpálya népszerűsítése, nyári egyetem, e-learning tartalmak, ösztönző rendszerek kialakítása)
  • MTMI szakok jelentkezésének fokozása: a felsőoktatásba való belépés előtt álló tanulók/fiatalok mobilizálása az MTMI szakok esetében (szakmai napok szervezése, nagyköveti rendszer létrehozása, kompetenciamérés, nulladik évfolyam indítása)


A projekt keretében a Debreceni Egyetem három karán (IK, MK, TTK) kívül három konzorciumi tag vesz részt:

  • Bolyai János Matematikai Társulat (BJMT)
  • Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ)
  • Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT)


A pályázat 100 %-os támogatási intenzitás mellett valósul meg. A projekt összköltsége 782 367 735 Ft, amelyből a Debreceni Egyetem a konzorcium vezetőjeként 732 370 352 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesül.

A projektről bővebb tájékoztatás Dr. Pintér Ákos szakmai vezetőtől kérhető.
Elérhetősége: +36 52 512 900 / 62091; apinter@science.unideb.hu

Legutóbbi frissítés: 2023. 04. 24. 08:46