Biotechnológiai kutatások Fusarium mikotoxinoktól mentes gabonafélék és élelmiszerek előállítása céljából.

A projekt címe: Biotechnológiai kutatások Fusarium mikotoxinoktól mentes gabonafélék és élelmiszerek előállítása céljából.

A projekt azonosító száma: 2019-2.1.13-TÉT_IN-2020-00056

Kedvezményezett: Debreceni Egyetem,
A támogatási összeg: 69 848 054 Ft
A projekt időtartama: 2021.01.01 – 2023.12.31

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Magyar-Indiai alkalmazott kutatásfejlesztési együttműködési pályázat keretében a Debreceni Egyetem Biotechnológiai kutatások Fusarium mikotoxinoktól mentes gabonafélék és élelmiszerek előállítása céljából című pályázata 69 848 054 Ft támogatásban részesült.

A mikotoxinokat termelő növénypatogén Fusarium fajok megnövelhetik az állati és emberi egészségre egyaránt káros mikotoxinok megjelenésének az esélyét az élelmiszerláncban. E probléma kezelésében nagy segítséget jelenthetnek azok a mikroszkópikus gombák, illetve baktériumok, melyek igen sokféle enzimet és metabolitot, köztük gombaellenes hatású és toxinbontó anyagokat is termelnek.

Ezen mikroorganizmusok egy része alkalmas lehet a mikotoxinokat termelő Fusarium fajok visszaszorítására. Emellett az is elképzelhető, hogy a mikroorganizmusok sejttani sajátosságaik és enzimkészletük révén lehetővé teszik a már megtermelt mikotoxin szennyezők mennyiségének a csökkentését, esetleg ezek lebontását is.

Az elnyert pályázatban az indiai partnerrel közösen teszteli a Debreceni Egyetem a törzsgyűjteményeiben már meglévő, illetve további, újonnan izolálni kívánt élesztőgombák és tejsavbaktériumok gátló hatását a növénypatogén Fusarium fajok szaporodására.

Ugyancsak a kutatás tárgyát fogja képezni e mikroorganizmusok mikotoxinkötő és –lebontó tulajdonságainak, valamint az ezek hátterében meghúzódó molekuláris folyamatoknak a vizsgálata és legelőnyösebb tulajdonságú törzseket eltérő jellegű, az élelmiszeriparban és takarmányozásban jelentőséggel bíró termékekben való tesztelése.

 

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 02. 22. 15:17