CD Skills

A projekt címe: CD SKILLS - Improving celiac disease management in the Danube region by raising the awareness, improving the knowledge, and developing better skills 

A projekt időtartama: 2020. 07.01 – 2022.12.31

Támogatási összeg: 1 640 110 € (ERDF 1 455 930 €, IPA 88 000 €, ENI 96 180 €)

A Debreceni Egyetem támogatási összege: 112 210 € (ERDF 95379 €, Magyar Állami Társfinanszírozás 16831 €)

Támogatási arány: 85%

A CD SKILLS projekt célja a coeliakia ellátással kapcsolatos egészségügyi ellátás fejlesztése a Duna régió országaiban. A coeliakia egy élethosszig tartó állapot, amikor a szervezet szisztémás reakcióval reagál  a búzában, árpában, rozsban található glutén fehérjére. Bármely életkorbaan jelentkezhet, de leggyakrabban kora gyermekkorban kezdődik. Nők kétszer olyan gyakran érintettek, mint a férfiak. A szigorú gluténmentes diéta tartása nélkül súlyos szövődményekhez vezethet. A népesség 1%-át érinti, ez a Duna régióban 1,2 millió embert jelent, azonban indirekt módon sokkal nagyobb tömeg érintett.

Hatással van a családokra, barátokra, de a gyermek-intézményekre, az élelmiszergyártókra, a vendéglátó szektorra is, és mindenek felett az egészségügyi rendszerre. A betegek 80%-a egyáltalán nem, vagy csak nagyon későn jut el a diagnózisig. Ez növeli a szövődmények gyakoriságát, a morbiditást és a mortalitást, az iskolai és munkahelyi hiányzást. Ez negatívan hat az egészségügyi rendszerekre és a társadalomra általában is. A kései vagy elmaradó diagnózisnak többféle oka is lehet: a betegséggel kapcsolatos ismeretek hiánya, a diagnosztikus eszközök elégtelensége, a megfelelő továbbképzés és információcsere elmaradása. A CD SKILLS célja ezen hiányosságok leküzdése olyan egészségügyi rendszer létrehozásásval, mely hatékony és megfelel a coeliakiás betegek egészségügyi és szociális szükségleteinek. A coeliakia ellátásában fennálló regionális különbségek felmérését továbbképzések követik, hagyományos előadások és modern e-eszközök formájában, valamint a partnerek hatékonyabb stratégiákat dolgoznak ki a betegség felderítésére. A több szektort is magában foglaló nemzetközi hálózat biztosítja a project résztvevői közt a megfelelő információcserét. A projekt hatására nagyobb figyelem irányul a coeliakiára, az érintettek körében javul az általános tudás és hozzáértés, és ezáltal az egészségügyi és szociális ellátás hatékonysága a Duna régióban. A projekt felhasználja a CE Focus IN CD és a SI-HU LQ-CELIAC programok eredményeit.

Projektpartnerek

 1. University Medical Center Maribor (vezető partner)
 2. Municipality of Maribor
 3. Medical University of Graz
 4. University Children´s Hospital, Belgrade
 5. Children’s Hospital Zagreb
 6. General University Hospital in Prague
 7. Serbian Celiac Society
 8. National Institute for Mother and Child Health Alessandrescu-Rusescu, Bucharest
 9. CeliVita – Living with Celiac Disease
 10. Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Budapest
 11. Debreceni Egyetem
 12. Medical University Varna
 13. »Nicolae Testemitanu« State University of Medicine and Pharmacy of the Republic of Moldova, Kishinau

Stratégiai partnerek

 1. Dr. Schär AG/SPA
 2. Romanian Association for Gluten Intolerance
 3. Croatian Institute of Public Health
 4. Bulgarian Celiac Association
 5. Bulgarian Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition
 6. Magyar Gyermek-Gasztroenterológiai Társaság
 7. Health Service Youth and Family Office, City of Graz

www.interreg-danube.eu/cdskills                         

http://www.interreg-danube.eu/ 

Legutóbbi frissítés: 2023. 02. 22. 14:46