Egysejt alapú molekuláris diagnosztika

A kedvezményezett neve
3DHISTECH Fejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaság, Debreceni Egyetem, Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Premium Genom Korlátolt Felelősségű Társaság, VISAL PLUS Korlátolt Felelősségű Társaság
A szerződött támogatás összege
1 488 624 800 Ft
A támogatás mértéke (%-ban)
75%
A projekt tervezett befejezési dátuma
A tényleges befejezés dátuma
Projekt azonosító száma
GINOP-2.2.1-15-2017-00072

A Debreceni Egyetem támogatási összege: 199 608 000 Ft

A Debreceni Egyetem támogatási mértéke: 100%

A projekt célja egy olyan, a világon egyedülálló szűrő- és diagnosztikai módszertan kidolgozása, amely primer emberi mintákból készült mikroszkópos képek intelligens és teljesen automatikus, nagy felbontású elemzését és erre alapozott molekuláris diagnosztikáját végzi. A projekt célkitűzéseinek megvalósítása esetén, nagymértékben automatizált módon egysejtszintű felbontással molekuláris diagnosztika válik elérhetővé. A fejlesztés eredményeként lehetővé válik az új, innovatív terápiák pontosabban célzott alkalmazása, jelentősen javítva számos betegség gyógyításának esélyeit. Ezen túlmenően a diagnosztikai rendszert kutatás-fejlesztéssel foglalkozó laboratóriumok is használhatják.

A 2022-ben lezáruló fejlesztés során először a rendszer kiépítéséhez szükséges alap- és ipari kutatásokat végzik el, majd kiépítik a módszertani rendszert, kezdeményezik a szabadalmak bejegyzését, publikálják az eredményeket, és kifejlesztik a terméket.

A projektben együttműködő konzorciumot a digitális mikroszkópok fejlesztésében világszerte meghatározó szerepet betöltő 3DHISTECH Kft. vezeti. A konzorcium tagja a Debreceni Egyetem Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének két kutatócsoportja, a  Szegedi Biológiai Kutatóközpont, valamint a tumorkutatással foglalkozó Visal Plus Kft. és a betegminták fehérje- és RNS-markereinek diagnosztikájára koncentráló Premium Genom Kft. A fejlesztés Debrecenben, Szegeden és Mórahalmon valósul meg, 10 új kutatónak biztosít munkahelyet.

Legutóbbi frissítés: 2023. 04. 24. 08:55