Élesztőalapú, mikroorganizmusokat és védőgázt alkalmazó hibrid biotechnológia és oltóberendezés kidolgozása, hústermékek eltarthatóságának megnövelésére

A kedvezményezett neve: " HALKER " Élelmiszer és Iparcikk Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság, mint konzorciumvezető és a Debreceni Egyetem, mint konzorciumi tag

A projekt összköltsége: 1 439 394 570Ft

Támogatás összege: 810 494 570 Ft

A projekt megvalósításának kezdete: 2020. január 01.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2022. december 31.

Projekt azonosító száma: 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00345

 

A bioprotekciós eljárások egyre nagyobb jelentőséggel bírnak az élelmiszeriparban.  A szakemberek keresik azokat az új eljárásokat, amelyek egészségügyi kockázat nélkül, akár teljesen természetes folyamatok segítségével hosszabbítják meg az élelmiszerek eltarthatóságát.

A projekt célja, hogy egy új élesztőalapú, mikroorganizmusokat és védőgázt alkalmazó hibrid bioprotekciós technológiát dolgozzon ki frissen vágott hústermékek eltarthatóságának növelésére.

A projekt során kifejlesztésre kerül egy olyan kísérleti berendezés, amely közvetlenül a csomagolást megelőzően megfelelő mennyiségű és típusú oltópermettel szórja be a friss hús felületét. Az így kialakított technológiát és berendezést mind a külföldről érkező frissen fagyasztott halkészítmények végcsomagolása előtt, mind pedig más frissen vágott húskészítmények tálcás csomagolásánál alkalmazni lehet. Az élesztőgombák eltarthatóságra gyakorolt hatása nem ismeretlen az élelmiszeriparban. Zöldségek, gyümölcsök lágyrész-rothadásának elkerülésére több sikeres technológia ismeretes. Ezek hatásmechanizmusa megegyezik a frissen vágott húsokra kifejlesztendő technológiával. Húsok esetében azonban ez a technológia egyértelműen újdonságnak számít. Az alkalmazandó antagonista mikroorganizmusok megegyeznek azokkal a törzsekkel, amelyeket minden nap természetes úton, friss zöldségekkel együtt fogyasztunk, ennek megfelelően egészségügyi kockázatot nem hordoznak.

A K+F projekt célkitűzése, hogy egy olyan eltarthatóság-növelő biotechnológia kerüljön kidolgozásra, amely teljesen ártalmatlan mikroorganizmusok segítségével szorítja ki a romlást okozó mikroorganizmusokat a friss hús felszínéről. Ezzel az új technológiával a frissen vágott húsok eltarthatósága akár több nappal megnövelhető. A védőgázas, kombinált csomagolás, a védőgáz által biztosított hosszabb élettartam megnövelését fogja jelenteni.

Legutóbbi frissítés: 2023. 02. 21. 16:16