Hosszú távú celluláris monitoring rendszer és dynomikai adatbázis ipari felhasználású sejtvonalak fiziológiai jellemzőinek meghatározásához

A kedvezményezett neve
Konzorcium vezető: VariaTech Consulting Számítástechnikai és Gazdasági Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság Konzorciumi tagok: Debreceni Egyetem DIKfK Debreceni Informatikai Kutatófejlesztő Központ Szolgáltató Nonprofit Korlátolt felelősségű Társaság
A szerződött támogatás összege
465 044 880 Ft
A támogatás mértéke (%-ban)
83%
A projekt tervezett befejezési dátuma
A tényleges befejezés dátuma
Projekt azonosító száma
GINOP-2.2.1-15-2017-00044

A projekt célja egy integrált mikroszkópos rendszer fejlesztése, mely az ipari és alkalmazott kutatási tevékenységeket széleskörűen felhasználható celluláris dinamikai adatokkal támogatja.

A projekt fizikai megvalósulásának végére tervezetten létrejön a sejttenyészet hosszú idejű vizsgálatára alkalmas speciális mikroszkóp prototípusa.

A projekt eredményeként elkészül a nagy felbontású, kisméretű time-lapse imaging képalkotó rendszer prototípusa, valamint a vizsgálat alatt lévő sejtek osztódásából adódó nagy mennyiségű adat számítógépes feldolgozásából származó adatokat magában foglaló adatbázis. A kifejlesztett készülék és adatbázis nagyságrendileg költséghatékonyabb K+F tevékenységet biztosít az ipari és akadémiai szektorban a fermentációs ipar, a farmakológia és a biotechnológia területén. A speciális képalkotó rendszer a kutatásban, főleg ipari kutatásban és alkalmazásban lévő törzsek minősítésére és tesztelésére alkalmas, ezzel olyan hiányosságot pótol, mely jelenleg sok felesleges és költséges munkát igényel. A “dynomikai” adatbázisba foglalt információk átfogó képet nyújtanak egy adott sejtvonal hosszútávú morfológiai, sejtciklusbeli és metabolikus stabilitásáról, beleértve a genetikai módosításokra jellemző változásokat is. A megfelelően feltöltött adatbázis predikciós modellalkotásra is lehetőséget nyújt egy adott sejttípus genetikai módosításának és/vagy farmakológiai reszponzivitásának vizsgálata során. A hosszútávú elemzést biztosító videomikroszkópos rendszer képes potenciális biológiailag aktív ágensek (gyógyszerjelöltek, nanostruktúrák, hordozóanyagok, sejt-sejt interakciók) gyors és költséghatékony screening vizsgálatára is.

Legutóbbi frissítés: 2023. 04. 04. 20:26