Humán szövetpótlásra alkalmas különböző tulajdonságú gél alapú biomatrixok és azok előállítására szolgáló technológiák fejlesztése

A kedvezményezett neve
Premed Pharma Kft., Debreceni Egyetem
A szerződött támogatás összege
1 000 134 742 Ft
A támogatás mértéke (%-ban)
81%
A projekt tervezett befejezési dátuma
A tényleges befejezés dátuma
Projekt azonosító száma
GINOP-2.2.1-15-2017-00068

A PREMED Pharma Kft. és a Debreceni Egyetem konzorciuma egy jelentős, 4 éven áthidaló, szaruhártya és csontszövet mesterséges pótlására irányuló kutatás-fejlesztési projektet indított, amit a Széchenyi 2020 program keretében, 1,000 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével valósít meg.

Az orvosi gyakorlat számos betegség esetén igényli a szervezet szöveteinek, szerveinek pótlását. A transzplantációs lehetőségek a potenciális donorok alacsony száma miatt nem tudják kielégíteni a jelentkező igényeket. Jelenleg a csontszövet és a szaruhártya betegségei, kóros állapotai igénylik a legnagyobb mennyiségben a szövetpótlást. A projekt célja új alapanyag összetételű és új szerkezetű mesterséges anyagok előállításának kutatása és kifejlesztése a csontszövet és a szaruhártya szöveti pótlására, beleértve az ipari nagyságrendű előállításra alkalmas technológiák kidolgozását is.
A csontszövet kutatás célja nem csupán a hiányzó részek mesterséges anyagokkal történő kiegészítése, hanem olyan eredeti magyar fejlesztésű bioaktív csontpótló anyagok kifejlesztése, amelyek képesek a hiányzó csontállomány visszanövesztésére, megfelelő teherbírásúak, széles körben használhatók, miközben saját maguk lebomlanak, és természetes csonttá épülnek át. A kutatók a világ egyik legmodernebb technikai eredményeit, az aerogéleket használják bioaktív mátrixként.
Az átlátszó biomatrixok kutatásának célja, hogy a szem átlátszó közegeinek – szaruhártya, szemlencse, üvegtest - megfelelő biofizikai és optikai tulajdonságokkal rendelkező, megfelelő anyagtranszportot biztosító biokompatibilis anyagcsaládot hozzanak létre, ami a tulajdonságait tartósan megőrzi a szervezetbe való beültetését követően is. A kutatás során alkalmazott aminosavak a szervezetben is fellelhető természetes anyagok, a szövetpótlásra alkalmas gélek képzésére való felhasználásuk új irányt jelent a kutatásokban. A projekt eredményeként szemészetben alkalmazható implantátum készítéséhez felhasználható anyagok kerülnek kialakításra, melyből szaruhártya, szemlencse és üvegtest helyettesítésére szolgáló termékkoncepciók kerülnek kidolgozásra elsődleges prototípusok formájában.
A konzorcium által vállalt feladatokat nagy szakmai tapasztalattal rendelkező vegyészek, orvosok, mérnökök szoros együttműködésben teljesítenek. A két konzorciumi tag kutatás-fejlesztési tevékenységének célja új ismeretek megszerzésén túl a kifejlesztendő anyagok ipari gyártási technológiájának kifejlesztése, beleértve a prototípus termékeket (ipari kutatás, kísérleti fejlesztés).
A projekt eredményeként olyan, eredeti magyar szellemi tőkén és innováción alapuló, különleges laboratóriumi kutató-fejlesztő háttér, valamint kísérletes orvosi fejlesztés jön létre, amely a világban is egyedülálló lehetőséget ad aerogél alapú intelligens szövetpótló anyagok előállítására, azok in vitro és in vivo vizsgálatára, laboratóriumi szintű termelésére, állatkísérletekben történő kipróbálására. A létrejövő kapacitás a jövőben alapot teremthet hazai gyártású, hiánypótlásra alkalmas, egyedülálló tulajdonságú szövetpótló anyagok gazdaságos gyártására.
A jelentős gazdasági haszonnal kecsegtető eredmények legkorábban 2021-ben mutatkozhatnak meg, ugyanis az új, intelligens anyagok kifejlesztése, előállítása, valamint a nélkülözhetetlen állatkísérletek lefolytatása a szükséges vizsgálatok természeténél fogva hosszú időt vesz igénybe.

A projektről bővebb információt a http://premedpharma.hu/ oldalon olvashat.

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 04. 24. 10:21