Innovatív fejlesztések a gabonaalapú élelmiszeripari és ipari kutatások területén

A kedvezményezett neve
Viresol Kft., Debreceni Egyetem, Pannon Egyetem, TriDev Innovációs Kft.
A szerződött támogatás összege
1 753 981 236 Ft
A támogatás mértéke (%-ban)
62%
A projekt tervezett befejezési dátuma
A tényleges befejezés dátuma
Projekt azonosító száma
GINOP-2.2.1-15-2017-00048

A négy tagú konzorciumban megvalósuló projekt átfogó célja, stratégiai együttműködés során olyan tudományos eredmények elérése, melyek üzletileg is hasznosíthatóak, ezért jelentős mértékben hozzájárulnak a vállalatok termelékenységéhez, növelve a hazai ipar versenyképességét a nemzetközi piacokon. A nagy hozzáadott értékkel rendelkező alapanyagok fejlesztése olyan végtermékeket fognak eredményezni, melyek a társadalom széles körét érintik, hozzájárulnak a vevői elégedettség növeléséhez és a társadalmi jóléthez.
A tudomány és az ipar agrár- és élelmiszeripari szakterületein kiváló szereplők együttműködésében létrejött konzorciumunk célja az alkalmazott kutatási és kísérleti fejlesztési tevékenységek során azon összefüggések felderítése technológiai folyamatokban (kezdve az alapanyag előállításától egészen a végtermékek minőségéig bezárólag), amelyekről jelenleg nem, vagy csak korlátozott mértékben rendelkezünk információkkal. 
A Debreceni Egyetemen zajló kutatás céljai: - erőforrásokat kímélő alapanyag előállítás komplex fejlesztése, tápanyag-gazdálkodás, környezeti összefüggéseinek vizsgálata és azok hatása a termékhozamra és a minőségre; az alapanyagbeszállító területek lehetséges ÜHG emissziója a meghatározó talajtani paraméterek, talajművelési rendszerek szénciklusra gyakorolt hatásának értelmezésén keresztül; a maltodextrin felhasználásával termékfejlesztés és fogyasztó oldali vizsgálata; prebiotikumok előállításának vizsgálata. Az egyetem vizsgálatai továbbításra kerülnek az ipari partnerek felé.
A Debreceni Egyetemen a projekt megvalósításában a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar vesz részt. 
A pályázat 61,82 %-os támogatási intenzitás mellett valósul meg. A projekt összköltsége 2 837 327 291 Ft, amelyből a Debreceni Egyetem konzorcium tagként 269 999 155 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesül.


A projektről bővebb tájékoztatás Dr. Kovács Béla szakmai vezetőtől kérhető.
Elérhetősége: +36 52 418 624 vagy +36 52 508 444 / 88508; kovacsb@agr.unideb.hu

Legutóbbi frissítés: 2023. 04. 04. 20:26