Integrált multitrofikus akvapónia (IMTA) rendszer technológiai továbbfejlesztése

A kedvezményezett neve
DEBRECENI EGYETEM
A szerződött támogatás összege
71 765 514 Ft
A támogatás mértéke (%-ban)
100%
A projekt tervezett befejezési dátuma
A tényleges befejezés dátuma
Projekt azonosító száma
GINOP -2.3.3-15-2016-00027

A Debreceni Egyetem 2002-óta folyamatosan fejleszti a hal- és kertészeti növénytermelési K+F kapacitásait, melynek eredményeként mára korszerűnek mondható infrastruktúra alakult ki. A kutatási tevékenység színvonalának erősítése, valamint a nemzetközi K+F programokhoz való csatlakozás támogatása érdekében azonban szükséges ezek kiegészítése, teljessé tétele.

A projekt keretében megvalósuló beruházás célja a meglévő növény- és haltermelő infrastruktúraelemek összekapcsolásával édesvízi integrált multitrofikus akvapónia (IMTA) rendszer kialakítása, ezáltal a témához kapcsolódó kutatások színvonalának jelentős javítása és nemzetközi szinten is versenyképessé tétele. A fejlesztés lehetőséget ad a már működő hal- és növénytermelő rendszer kiegészítésével a teljes kutatási lánc kialakítására, beleértve az ivadék és palánta előállítást, a hal- és növénynevelési technológia fejlesztését, valamint a feldolgozási és tárolási minőség ellenőrzését és javítását.
A kialakításra kerülő növény- és haltermelő modellrendszerek alkalmasak lesznek olyan zöldség- és fűszernövény, valamint haltartás- és takarmányozástechnológiai kísérletek lebonyolítására, amelyek elengedhetetlenek a klasszikus, vagy új növény-, hal- és más víziállat-fajok hazai kontrollált rendszerekben történő termelési technológiájának fejlesztéséhez, különböző innovatív termelési gyakorlatok teszteléséhez és finomhangolásához. A működés során nyert tapasztalatok eredményeként a tématerületen tevékenykedő kutatók és oktatók alap, alkalmazott és kísérleti fejlesztési, valamint tudás-transzfer folyamatokba is képesek lesznek bekapcsolódni, hazai és nemzetközi szinten egyaránt.
A fejlesztés a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Kutatási infrastruktúra megerősítése – nemzetköziesedés, hálózatosodás (GINOP-2.3.3.-15) című felhívás keretében részesült bruttó 71 765 514 Ft-os támogatásban, a beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból kerül finanszírozásra.

 

 

A megvalósuláshoz kapcsolódó dokumentumok itt érhetőek el.

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 04. 24. 11:10