Komplex Egészségipari Multidiszciplináris Kompetencia Központ kialakítása a Debreceni Egyetemen új innovatív termékek és technológiák fejlesztése érdekében

A kedvezményezett neve
Debreceni Egyetem, MEDYAG Korlátolt Felelősségű Társaság, Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő Rt.
A szerződött támogatás összege
3 523 137 729 Ft
A támogatás mértéke (%-ban)
79%
A projekt tervezett befejezési dátuma
A tényleges befejezés dátuma
Projekt azonosító száma
GINOP-2.3.4-15-2020-00008

A projekt célja komplex Multidiszciplináris Egészségipari Központ kialakítása a Debreceni Egyetem és ipari partnerek együttes részvételével új innovatív egészségipari technológiák és termékek fejlesztése érdekében.
A projekt a Debreceni Egyetem, mint tudásbázis köré építkezve gyűjti össze az egészségipar számára lényeges részterületekkel kapcsolatos kompetenciákat, amelyeket az ipari partnerek és az Egyetem közötti kölcsönös technológiatranszferek segítségével erősít meg.
Az összekapcsolódó kutatásfejlesztési kompetenciák között szerepel a preklinikai kutatások integrációja, beleértve az in vitro sejtkultúrás vizsgálatokat és a
potenciális gyógyszerjelöltek állatkísérletekben való tesztelését, a mikrobiomkutatás, gyógyszerfejlesztéssel kapcsolatos innovációk és probiotikus termékek szolgáltatás fejlesztése, reprezentálva az egészségipar több jelentős ágazatát.
A projekt keretein belül két alprojekt jön létre.
Az egyes alprojektek során az ipari partner(ek) és az Egyetem közösen fejlesztenek
i) gépi tanulással kiegészített in vivo kutatási kompetenciát preklinikai vizsgálatok végzéséhez,
ii) a humán mikrobiom befolyásolásán alapuló komplex probiotikus egészségvédő termékeket, amelyek piacképességük mellett későbbi gyógyélelmiszer-fejlesztések alapjául is szolgálhatnak.
Mindkét alprojekt eredményeképpen piacképes termék vagy annak prototípusa, illetve eladható szolgáltatás jön létre, egységben az összes résztvevő kutatási és innovációs kompetenciáinak megerősítésével és fejlesztésével.
A létrejövő központ a projekt során és azt követően is az ipari és a tudományos kutatás közötti csatlakozási pontként működik majd, ahol a különböző forrásból származó szaktudás kicserélődhet, összekapcsolva az egyetemi oktató és kutatómunka eredményeit az ipar igényeivel, ily módon növelve az egyetemi oktatás és
kutatás színvonalát és az ipari partnerek versenyképességét egyaránt.

Jelen program célja egy egészségipari multidiszciplináris központ létrehozása, melynek köszönhetően a konzorciumi partnerek korábbi kapcsolataikra alapozva kívánnak jelentős léptékű, mind az egyetem, mind a regionális iparfejlesztés szempontjából jelentős előrelépést tenni.

A projekt újdonságtartalma az alkalmazni kívánt újszerű összetétel-megközelítés.
A termékek a legtöbb jelenleg elérhető készítménnyel ellentétben nem egy probiotikumot/szinbiotikumot tartalmaznak majd, hanem komplex, probiotikumot, prebiotikumot és fitoterápiában alkalmazott gyógynövény eredetű anyagokat egyben tartalmaznak.
Ettől a komplexitástól az várható, hogy a komponensek egymás hatásosságát szinergista módon fokozni lehetnek képesek, illetve egymás hatását komplementálhatják, mérséklik az egyes komponensekre adott egyéni válaszok különbözőségéből adódó hatásosságbeli eltéréseket, vagyis a kombinált készítmény legalább egy komponense akkor is kifejti a kedvező hatását, ha esetleg más komponensek esetében az egyéni válasz nem eredményezné az elvárt hatást.
 

Legutóbbi frissítés: 2023. 12. 22. 09:15