Komplex technológiák fogadására alkalmas konténer szerkezetű mobil felépítmények kifejlesztése, önellátó energetikai rendszerrel

A kedvezményezett neve
Golden Ice Kft, Anda Present Kft, Debreceni Egyetem
A szerződött támogatás összege
1 450 804 995 Ft
A támogatás mértéke (%-ban)
71%
A projekt tervezett befejezési dátuma
A tényleges befejezés dátuma
Projekt azonosító száma
GINOP-2.2.1-15-2017-00082

A GINOP-2.2.1-15-2017-00082 azonosító számmal regisztrált pályázatot a Nemzetgazdasági Minisztérium 2,03 milliárd forint összegű vissza nem terítendő támogatásra érdemesnek minősítette. A Projekt az európai uniós támogatás segítségével a Széchenyi 2020 program keretei között valósul meg. A Projekt megvalósítási időszaka 48 hónap, amelynek kezdő időpontja: 2017.07.01., fizikai befejezésnek tervezett határideje pedig 2021.06.30.

A hazai mezőgazdasági szektor fejletlenségéből adódóan a termelők sok esetben nem rendelkeznek feldolgozási lehetőséggel, így a piac számára kiszolgáltatottak. Versenyképességüket növelhetik olyan mobil feldolgozóegység(ek) és raktárkapacitások kifejlesztése, amelyek szezonálisan kitelepíthetőek a termelési helyszínre, így csökkentve a termelők kitettségét, biztosítva az áru részbeni vagy teljes feldolgozását és megoldva a rövidtávú raktározást. A mobilitás alapját különböző méretű szabvány, valamint speciális szerkezetű konténerek teszik lehetővé, amelyek nyerges vontatóval, vagy nagyméretű utánfutóként mozgathatók. A projekt célja, hogy a fenti technológiai rendszereket, a feldolgozáshoz szükséges körülményeknek megfelelően, a hazai szabályok betartásával (pl. HACCP) energetiakilag önfenntartó konténerbe helyezzük.

A piaci felmérések alapján jelentős igény mutatkozik a gyümölcstermelők esetében a gyümölcsök termelési helyszínen való feldolgozására és hűtve raktározására. A vágóállat tartók részéről igény van mobil vágópontok kihelyezésére, ahol a mindenkori standardoknak megfelelően, a higiéniai követelmények betartásával hozhatnak létre készterméket, illetve tejtermelők esetében a tej megfelelő kezelését és tárolását megvalósító mobil technológiai rendszer létrehozására. Mindegyik esetben, továbbá önállóan is szükség van hűtőkapacitásra, ráadásul olyan megoldással amely lehetővé teszi infrastruktúra nélküli környezetben való működést, mivel sokszor a termelési helyszínre kell kitelepíteni. Ezen fejlesztéseket tehát jelentős piaci igény indokolja, mert a termelők sok esetben azért esnek el egész évi termelésük hasznától, mivel adott időben, adott helyszínen nem tudják a fenti funkciókat biztosítani. Olyan mobil konténer megoldásokat tervezünk kifejleszteni, melyekkel a mezőgazdasági termelők magasabb hozzáadott értékkel rendelkező termékeket képesek piacra bocsátani, ami által a termelési értékláncba magasabb szinten tudnak belépni. 


A konzorciumban, a Golden Ice Kft. vezetése mellett megvalósuló projektben a Debreceni Egyetem az elnyert összegből 331 337 500 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesül.

C típusú tájékoztató tábla:

Legutóbbi frissítés: 2023. 04. 24. 08:57