Laparo-endoszkópos eszközrendszer prototípusának humán alkalmazásra történő továbbfejlesztése az egyetlen kis metszésen keresztül végezhető sebészeti műtétekhez

A kedvezményezett neve
EMD Endoszkóp Műszer Gyártó és Kereskedelmi Kft.; Szegedi Tudományegyetem; Debreceni Egyetem
A szerződött támogatás összege
449 811 170 Ft
A támogatás mértéke (%-ban)
77%
A projekt tervezett befejezési dátuma
A tényleges befejezés dátuma
Projekt azonosító száma
GINOP-2.2.1-15-2017-00060

MEGKEZDŐDÖTT A „LAPARO-ENDOSZKÓPOS ESZKÖZRENDSZER PROTOTÍPUSÁNAK HUMÁN ALKALMAZÁSRA TÖRTÉNŐ TOVÁBBFEJLESZTÉSE AZ EGYETLEN KIS METSZÉSEN KERESZTÜL VÉGEZHETŐ SEBÉSZETI MŰTÉTEKHEZ” CÍMŰ PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSA

 

Az EMD Kft. két konzorciumi partnerével (Debreceni Egyetem és Szegedi Tudományegyetem) sikerrel pályázott a K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések tárgyú felhívásra, amelyre 449,81 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatás kapott. A GINOP2.2.1-15-2017-00060. azonosító számú projekt 2017. október 20. napjával kezdődött meg.

Jelen pályázat célja a korábbi kutatás-fejlesztési pályázat keretein belül sikeres túlélő állatkísérletek elvégzéséig általunk kifejlesztett Laparo Endoszkópos Rendszer (LER) prototípusának továbbfejlesztése humán gyógyászatban történő alkalmazásra. A nemzetközi szabadalommal rendelkező LER prototípus a konkurens cégektől eltérő, új szemléletű megoldást alkalmaz a SILS technikai akadályainak kiküszöbölésére. Az állatkísérletek elvégzésére alkalmas működő LER prototípus valójában egy eszközrendszer, amely több összetett műszerből és kétfajta, eltérő adottságú endoszkópból áll.

A projekt feladata ezen működő alap prototípus LER eszközrendszer továbbfejlesztése, mely több egymással párhuzamos vonalon és szinten zajlik: az összetett eszközrendszer minden egyes műszerét külön-külön fejlesztjük, majd azokat együttműködve a LER eszközrendszer tagjaként is összehangoljuk. Az eszközrendszer minden egyes elemének fejlesztésénél elengedhetetlen a humán alkalmazhatóságra vonatkozó minőségi és biztonsági előírásoknak való megfeleltetés, ellenőrzés. A fejlesztés keretében megtörténik az alapműszerek, az endoszkóp és a tartórendszer humán műtétek elvégzéséhez optimális, az előírt minőségi és biztonsági előírásoknak megfelelő formáinak kialakítása; kiegészítő eszközök kifejlesztése; a jelenlegi eszközök kezelésének további egyszerűsítése; az eszközrendszer legbiztonságosabb testüregbe juttatásának kidolgozása; a kis műtéti seb belülről történő zárási technikájának kidolgozása.

A jelenleg használt SILS eszközök technikai akadályaitól mentes LER kifejlesztése, és annak sikeres humán alkalmazása nagy lendületet adna a SILS műtéttechnika nemzetközi elterjedésének. Ennek következtében a jelenleg évente több tízmilliós nagyságrendben elvégzett mellkasi, hasi, urológiai és nőgyógyászati laparoszkópos műtétek döntő részét a jövőben a legújabb SILS technikával, köztük az általunk fejlesztett LER eszközzel végezhetnék világszerte.

Legutóbbi frissítés: 2023. 04. 24. 10:37