Maillard-reakción alapuló innovatív élelmiszer alapanyagok kidolgozása hagyományos és egzotikus gombák funkcionális átalakításával élelmiszeripari és gyógyászati célra

A szerződött támogatás összege: 371 487 235 Ft
A támogatás intenzitása: 62,96 %
A projekt kezdete: 2021.01.01.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.12.31.
A tényleges befejezés dátuma: 2024.12.31.
Projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00100
Projekt címe: Maillard-reakción alapuló innovatív élelmiszer alapanyagok kidolgozása hagyományos és egzotikus gombák funkcionális átalakításával élelmiszeripari és gyógyászati célra

Konzorcium vezető: MAGYAR GOMBA KERTÉSZ KFT.

Konzorciumi partner: Debreceni Egyetem

A projektben olyan funkcionális gombaalapú élelmiszer alapanyagok és termékek kifejlesztése valósul meg, melyek kimagasló antioxidáns tartalmuk mellett ízvilágukban is átalakult, kulinárisan magas értéket képviselő funkcionális termékek lehetnek. A gomba termőtestek alacsony hőmérsékleten (50-90 CO-on), kontrollált páratartalom melletti, hosszú ideig történő hőkezelésével, majd azt követő szabályozott szárításával alakulnak ki a végtermékek megfelelő beltartalmi, és érzékszervi jellemzői.

A megvalósítás során a Debreceni Egyetem kutatói vizsgálják a csiperke és egzotikus gombák (shitake, ördögszekér laskagomba, kései laskagomba) különböző fajtáinak termőképességét, illetve a fehérje-, poliszacharid- és vitamintartalom termesztési körülményektől való függését, valamint ezen paraméterek kölcsönhatását.

Az optimális termesztési paraméterekkel olyan technológia kidolgozása is megvalósul, mely eredményeként az így előállított gomba várhatóan kimagasló alapanyagként szolgálhat a Maillard-reakció vizsgálatára, a megcélzott funkcionális élelmiszertermékek előállítása céljából.

A módszert a Debreceni Egyetemen korábban sikeresen alkalmazták a fokhagyma, fekete fokhagymává alakítása során, mely technológia adaptációját végzik a kutatók a gomba termékpálya esetében is.

Az innovatív élelmiszer alapanyag kiváló lehetőséget nyújt új, magas fehérjetartalmú, egyedi ízvilágú funkcionális termékek kifejlesztésére, nemcsak a vegetáriánus és vegán táplálkozás kiszolgálására, hanem a mai közízlés változásához igazodva alternatív étrendek összeállítását is biztosíthatja.

A projektről bővebb tájékoztatás Dr. Stündl László szakmai vezetőtől kérhető.

Elérhetősége: stundl@agr.unideb.hu

Legutóbbi frissítés: 2023. 02. 22. 15:11