NEUROREHAB - Neurorehabilitációs és ember-gép kapcsolat kutatási központ kialakítása a Pécsi Tudományegyetemen

A kedvezményezett neve
DEBRECENI EGYETEM
A szerződött támogatás összege
99 986 038 Ft
A támogatás mértéke (%-ban)
100%
A projekt tervezett befejezési dátuma
A tényleges befejezés dátuma
Projekt azonosító száma
GINOP-2.3.3-15-2016-00032

A Debreceni Egyetem Ortopédiai Klinikája 60 éves tapasztalattal rendelkezik a mozgásszervi sebészet és az ahhoz kapcsolódó rehabilitációs tevékenység terültén. Regionális központként klinikánk fogadja a legkomplikáltabb, legnehezebb eseteket, amelyeket sokszor más intézetek nem is vállalnak. A jelen projekt keretében célunk a jelenlegi, gyógytornára, valamint egyes mozgató-tornáztatóeszközök használatára korlátozódó rehabilitációs tevékenységünk számottevő kibővítése volt. A megpályázott járásvizsgáló és izomerőmérő rendszer, valamint a 3D nyomtató és a teljes test szkenner munkába állításával jelenlegi rehabilitációs értékelési lehetőségeink jelentősen kiszélesedtek.

A 2018-ban beüzemelésre került DIERS 4D MotionLab járásvizsgáló és izomerőmérő rendszerrel a betanulást követően elkezdtük a résztvevő, rehabilitációra szoruló betegek mérését utánkövetését. A rendszer részeként a végtaghossz-különbség mérés egy nagyszerű új lehetőséget jelent, hiszen a jelenleg alkalmazott, hagyományos megoldások közül csak teljes végtag röntgen jelent megoldást, azonban a röntgenfelvételek fekvő helyzetben történő elkésztése miatt ez sem teljesen megbízható, ráadásul sugárterheléssel jár és csak kevés radiológia van rá felkészülve ilyen technikájú felvételek elkészítésére. Az új rendszer segítségével azonban nagy pontossággal meghatározható nem csak a végtagok hosszkülönbsége, hanem a különböző irányokban mérhető mozgástartományok terjedelme is.

A rendszer további előnye, hogy a hagyományos járásvizsgálaton kívül (amely a nagyízületi mozgások és a talpnyomás-eloszlás rögzítéséből áll), a rendszer képes a háti- és az ágyéki gerincszakasz statikus és dinamikus mérésére, amelyek során álló helyzetben, illetve járás közben a csigolyák térbeli helyzetének és mozgásainak 3D rekonstrukciójára.

A fő betegcsoportok, amelyeket megcéloztunk:

 • a scoliosisos betegek, akiket négy időpontban vizsgálunk:
  • a műtétet megelőző időszakban a preoperatív elongációs gyógytorna megkezdése előtt
  • a műtét előtt közvetlenül
  • a műtétet követően, amint lehetővé válik a mérés elvégzése
  • a hazabocsájtott betegek első kontrollra érkezésekor
 • csípőprotézis műtétre váró, illetve azon átesett betegek esetén:
  • a beültetés előtt
  • közvetlenül utána
  • a hazabocsájtott beteg első kontrollra érkezésekor

A rendszerrel eddig közel 200 mérést végeztünk már, elsősorban az alsóvégtagot érintő műtétek, valamint a gerinckorrekciós beavatkozások utáni rehabilitáció értékelésére, utánkövetésére.

A rehabilitációs tevékenységünknek egy újabb lendületet adott a 2019 nyarán üzembe állított teljes testszkenner, amely segítségével 3D állapotfelvétel készíthető az egész emberi testről másodpercek alatt, amely tudományos értékén túlmenően a betegdokumentációnak is igen hasznos kiegészítő információját képezi majd. A színes 3D nyomtató használata pedig lehetőséget teremt nemcsak a költséghatékony nyomtatásra, hanem a testi elváltozások különböző színekkel történő ábrázolására is, ami egyedülálló lehetőség mind a kezelőorvos, mind a beteg számára. Az eszköz továbbá a tudományos munkát is segíti, hiszen olyan, eddig csak a képernyőn megjelenített információk válnak kézzel foghatóan vizsgálhatóvá, mint például a végeselemes analízis feszültségeloszlásának ábrázolása.

Legutóbbi frissítés: 2023. 04. 24. 11:07