Új klinikai és gyógyszertechnológiai kutatási projekt a cukorbetegség kiegészitő terápiájában Debrecenben

A kedvezményezett neve
Variocom Kft., Qlab Kft., Debreceni Egyetem
A szerződött támogatás összege
1 326 353 760 Ft
A támogatás mértéke (%-ban)
72%
A projekt tervezett befejezési dátuma
A tényleges befejezés dátuma
Projekt azonosító száma
GINOP-2.2.1-15-2017-00066

A Variocom Kft., a Qlab Kft. és a Debreceni Egyetem konzorciumi keretek közt pályázatot nyújtott be,
Növényi biovegyületek hatásaira épülő terápiás készítmény kifejlesztése a cukorbetegség és szövődményei megelőzésére, kezelésére címmel.
A GINOP-2.2.1-15-2017-00066 azonosító számmal regisztrált pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1,326 milliárd forint összegű vissza nem terítendő támogatásra érdemesnek minősítette. A Projekt az európai uniós támogatás segítségével a Széchenyi 2020 program keretei között valósul meg. A Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2017.10.01., fizikai befejezésnek tervezett határideje pedig 2020.09.30.A megvalósítás helyszíne a Debreceni Egyetem Tudományos és Technológiai Parkja Debrecenben.


A projekt célja, hogy létrehozzunk egy olyan terápiás terméket, amely jelentős szerepet tölthet be a népbetegségnek számító cukorbetegség kiegészítő terápiájában. A kutatás célja egy olyan biovegyület beazonosítása, amely hatékonyan és klinikailag is bizonyíthatóan lassíthatja, illetve megelőzheti a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását. A kutatás teljes körűen kiterjed a keresett vegyület beazonosítására, klinikai vizsgálatára és hatásosságának igazolására, az adott vegyület legjobb forrásának felkutatására, a stabil és piacképes termékforma megtalálására, a szükséges gyártástechnológia kialakítására, az engedélyezési és hatósági kérdések egyeztetésére és a piaci igények és piaci működési mechanizmusok vizsgálatára .Célunk egy - cukorbeteg csoportok és diabetológus szakorvosok bevonásával - átfogó és jellemző ismeretanyag megszerzése a cukorbetegek életmódjáról és táplálkozási szokásairól. Ezen specifikus ismeretanyag alapján kerül kifejlesztésre a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer. Keresni fogjuk a cukorbetegség okozta anyagcserezavarokra adott releváns táplálkozástudományi és életmód kutatási válaszokat. A kutatási eredmények ismeretében komplex összetételek és gyógyszerformák laboratóriumi fejlesztése, tesztelése zajlik majd. Elvégezzük a felszívódási, hasznosulási és stabilitási vizsgálatokat. A termékfejlesztés során gyártási eljárások vizsgálata, csomagolási anyagok, kiszerelés tesztelése történik meg.
 A projekt végén egy olyan szabadalommal is védhető, klinikailag alátámasztott, hatóságilag engedélyezett terápiás terméket szeretnék létrehozni, amely már rendelkezik a gyártásához szükséges gyógyszeripari technológiai eljárással és a bevezetéséhez szükséges piaci és marketing háttérrel.

További információk:
Variocom Kft.
Tőzsér Tamás
0612390432
tozser@vitaplus.hu
www.variocom.hu

Qlab Kft.
Kellmann Gábor
06204054566
kellmann.gabor@gmail.com
www.qlabkft.eu

Debreceni Egyetem
Dr. habil. Bácskay Ildikó egyetemi docens
Oktatási Dékánhelyettes
DE GYTK
Gyógyszerésztudományi Kar
Gyógyszertechnológiai Tanszék
4032 Debrecen, Nagyerdei körút 98.
bacskay.ildiko@pharm.unideb.hu
http://pharm.unideb.hu/

Legutóbbi frissítés: 2023. 04. 24. 10:18