Növénytermesztési kutatás-fejlesztési projekt a kiváló minőségű sertéshús érdekében

A kedvezményezett neve
Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság, Debreceni Egyetem, Kaposvári Egyetem
A szerződött támogatás összege
1 934 562 230 Ft
A támogatás mértéke (%-ban)
58%
A projekt tervezett befejezési dátuma
A tényleges befejezés dátuma
Projekt azonosító száma
GINOP-2.2.1-15-2016-00021

A Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Debreceni Tudományegyetem és a Kaposvári Egyetem konzorciuma egy jelentős, 4 éven átívelő növénytermesztési és takarmánygyártási kutatás-fejlesztési projektet indított 2016 őszén, amit a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében, az Európai Unió társfinanszírozásával – 1,937 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással – valósítanak meg. A program célja olyan növénytermesztési és takarmányozási technológiák kidolgozása, melyek kiváló minőségű és nagy élvezeti értékű sertéshús előállítását teszik lehetővé.
A konzorcium a szakterület kiemelkedő, nagy szakmai tapasztalatokkal rendelkező szereplőinek együttműködésére épül. A kutatási program célja olyan, a haszonállatok számára magas emészthető táplálóanyag hozamú takarmányok új gyártási technológiának kidolgozása, amelyek kiemelkedő minőségű sertéshús előállításához szükséges takarmányok termelését teszik lehetővé.
A jelenlegi hárommillió egyed körüli hazai sertésállomány éves takarmányigénye meghaladja az 1,2 millió tonnát, ami – Magyarország Kormánya sertéságazat fejlesztési programjának megvalósulása esetén – 2,5 millió tonna fölé emelkedhet. Miután a sertéshús előállítása során a takarmányozási költségek aránya 70% fölötti, fontos, hogy a gazdasági állataink takarmányozása a lehető leghatékonyabb legyen. Ehhez az szükséges, hogy a megtermelésre kerülő abraktakarmány-bázist olyan fajtákból/hibridekből (kukorica, búza, árpa, szója) állítsuk elő, amelyek nem csak a termés-mennyiség és annak kémiai összetétele szempontjából megfelelőek, hanem magas emészthető táplálóanyag hozammal is rendelkeznek.
A konzorciumi tagok olyan technológiákat dolgoznak ki, amelyek táplálkozásfiziológiai szempontból is minősített hazai gabonák és fehérjeforrások nemesítésére, termesztésére és takarmányozási célú felhasználására épülnek úgy, hogy jövőbeni alkalmazásuk jelentős ökonómiai és ökológiai előnyöket jelentsen az ágazat számára. A minőségi takarmányok iránt mutatkozó növekvő igény, valamint a klímaváltozás által kiváltott hatások indokolttá teszik olyan agrotechnológiai fejlesztések végrehajtását, amelyek révén a takarmánybiztonság és élelmiszerbiztonság a társadalom és a gazdaság igényeihez igazodva hosszútávon is fenntartható.
A munka során a kutatásban résztvevők kiemelt figyelmet szentelnek a takarmányok toxinmentességének, hiszen ezen anyagok (toxinok) egészségkárosító hatása jelentős károkat okoz az állattenyésztőknek (nagyobb mortalitás, kedvezőtlenebb reprodukciós teljesítmény, kisebb növekedés a haszonállatoknál, kedvezőtlen takarmányértékesítés).


A jelentős gazdasági haszonnal kecsegtető eredmények legkorábban 2020-ban mutatkozhatnak meg, ugyanis akkorra fejeződik be a huszonhat önálló kutatási feladatból álló, hat szakmai blokkra tagozódó K+F+I program.
A fejlesztések során kikísérletezett megoldások fenntartható módon történő hasznosulását a mezőgazdaság területén az ország egyik meghatározó K+F+I tevékenységet végző agrárvállalkozása, a Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt. szavatolja, mivel a cég gondoskodik a végtermékek értékesítéséről. A konzorcium a két egyetem révén ötvözi a szakterülethez kötődő jelentős eredményeket felmutató kutatói szférát, a Bóly Zrt. révén pedig a piacorientált K+F+I tapasztalatokat és az üzleti szemléletet.
A projektről bővebb információt a http://www.bonafarmcsoport.hu/bonafarm-csoport/boly-zrt/tamogatasok/ oldalon olvashat.

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 04. 24. 10:39