Ökológiai rendszerben termesztett szőlőültetvények szüret előtti rothadását megelőző, HBGP bioprotekciós növényvédőszer család kifejlesztése

A szerződött támogatás összege: 591 183 461 Ft
A támogatás intenzitása: 67,52 %
A projekt kezdete: 2021.01.01.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.12.31.
A tényleges befejezés dátuma: 2023.12.31.
Projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00130
Projekt címe: Ökológiai rendszerben termesztett szőlőültetvények szüret előtti rothadását megelőző, HBGP bioprotekciós növényvédőszer család kifejlesztése

Konzorcium vezető: HILLTOP Neszmély Szőlészeti és Borászati Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt
Konzorciumi partner: Debreceni Egyetem

A biogazdálkodás legfontosabb alappillére a fenntartható gazdálkodás, így elsődleges fontosságú a mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó szennyezések minimalizálása. Ez egyben az alacsony környezetterheléssel járó növényvédőszerek használatát is jelenti.

A projekt célja egy olyan HBGP (Hiltop Bio Guard Products) bioprotekciós permetanyag család kifejlesztése, amely biztonságosan alkalmazható, közvetlenül a szüretet megelőző időszakban és jelentősen visszaszorítja az esetlegesen csapadékos időszakból fakadó szüret előtti botrytises rothadásból fakadó jelentős károkat. A megvalósítás során a Debreceni Egyetem kutatói olyan biológiai növényvédelmi eljárásokkal fognak kísérleteket végezni, amely során kísérleti permetezésre vegyszer helyett gátló hatású mikroorganizmusokat fognak használni. A konzorcium korábbi kutatási eredményeit felhasználva, a kutatók az ideális antagonista mikroorganizmusokat a szőlőn természetesen is előforduló mikroorganizmusok között fogják keresni. A fenti követelményeknek leginkább egyes élesztőgombák felelnek meg, hiszen azok az érés időszakában is szaporodnak az szőlőbogyókon és nem okoznak egészségügyi problémát, amikor a szőlővel együtt elfogyasztjuk őket.

A projekt keretében megvalósuló K+F tevékenység fő újdonsága, a szőlő szürkerothadását okozó gomba, a Botrytis, biológiai úton történő visszaszorítása. Ismeretink szerint vaslekötésre alkalmas biológiai készítmény még nincs kereskedelmi forgalomban. A kifejlesztésre kerülő termék és felhasználási technológiája ennek megfelelően innovatívnak fog számítani nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi viszonylatban is.

A projektről bővebb tájékoztatás Prof. Dr. Sipiczki Mátyás szakmai vezetőtől kérhető.

Elérhetősége: lipovy@gmx.com

Legutóbbi frissítés: 2023. 02. 22. 15:11