A Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítása

A kedvezményezett neve
Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt., Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft., Debreceni Egyetem, Soproni Egyetem, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem,
A szerződött támogatás összege
1 604 232 583 Ft
A támogatás mértéke (%-ban)
84%
A projekt tervezett befejezési dátuma
A tényleges befejezés dátuma
Projekt azonosító száma
GINOP-2.2.1-15-2017-00042

Az agrár-innovációs projekt átfogó célkitűzése a Kárpát-medence növényeinek genetikai hasznosítása az alábbi három alprogram keretében valósul meg:

1. Kedvezőtlen adottságú talajokon is gazdaságosan termeszthető növényfajok élettani és biokémiai kutatásai, stressz-tesztek és növényvédelmi kockázatelemzés, termesztési technológia kidolgozása, növényvédelmi és informatikai rendszer hálózatfejlesztése, növényvédelmi kutatás és előrejelzés fejlesztése.
2. Növénynemesítési és genetikai kutatás zöldfelületek kialakításához, fitoremediációra alkalmas növényfajok tesztelése nehézfémmel szennyezett területeken.
3. Agrárökonómiai kutatás.

A program fő célcsoportja a Közép-Ázsia területén elhelyezkedő országok közel 3.500.000 km2-nyi piaccal. Kazahsztán területének 9, Kirgizisztán területének 12, Azerbajdzsán területének 30, Üzbegisztán területének 11, Türkmenisztán területének 23 %-a áll jelenleg mezőgazdasági művelés alatt. A területek hasznosításához azonban a megfelelő genetikával rendelkező szántföldi és kertészeti növényekre, illetve szaktudásra van szükség.
A projekt keretében megvalósított fejlesztések a városi vezetőket, zöldfelület gazdálkodókat, mezőgazdasági cégeket célozza meg. Az intenzíven változó éghajlati viszonyok és növekedő népesség szükségessé teszi a mezőgazdaságot érintő fejlesztési munkákat, folyamatokat is, amelyek magukba foglalják a növekvő élelmiszerigény kielégítését a kiszámíthatatlan és kedvezőtlen időjárási viszonyok között. A projekt e problémákra dolgoz ki fenntartható, innovatív megoldásokat.

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 04. 04. 20:26