Pilot kutatólaboratórium létrehozása a Debreceni Egyetemen

A kedvezményezett neve
DEBRECENI EGYETEM
A szerződött támogatás összege
5 168 393 283 Forint
A támogatás mértéke (%-ban)
100%
A projekt tervezett befejezési dátuma
A tényleges befejezés dátuma
Projekt azonosító száma
GINOP-2.3.1-20-2020-00002

Debreceni Egyetem pilot kutatólaboratóriumot kíván létrehozni.
A kutatólaboratóriumban két egymástól elválasztott területen biológiai hatóanyagok steril gyártási technológiával történő előállítása (vírusok és baktériumok szaporítása, liofilizálása és tárolása) BSL2 szintű munkakörnyezetben fog folyni.
A baktériumtörzsek fenntartása mellett közepes- és nagy volumenű fermentoros termelésükre is lehetőséget alakít ki a projekt, megteremtve a rekombináns vakcinák, illetve az ehhez szükséges termelő baktériumtörzsek pilot méretű előállításának feltételeit is.
A kialakítandó infrastruktúra tehát alkalmas lesz új típusú vakcinák kutatására és fejlesztésére, formulálásukkal kapcsolatos kutatások folytatására, valamint rekombináns fehérjék fermentorban való termeltetésére, így rekombináns vakcinák fejlesztésére is.
 A rekombináns fehérje technológia nemcsak vakcina, hanem fehérje természetű terapeutikumok (inzulin, szomatotróp hormon) kutatására és előállítására is alkalmas lesz.
A kialakítandó pilot üzem laboratóriumai a high-tech biotechnológiai iparág legmodernebb technológiai, minőségügyi és kiviteli sztenderdjeinek felelnek meg.
A debreceni egyetem, a beruházás keretében, kutató pilot laboratóriumot kíván létrehozni, a területen, melyben két jól elkülönített kutató termelő területre Prokarióta(elősejtes) és Eukarióta (sejtes) kisérleteket fog végezni.
A kísérletekhez ,megfelelő körülmények biztosítása/fenntartása esszenciális követelmény.
 A Laborban alkalomszerűen BL2 Besorolás mellett, fognak kísérleteket folytatni.
Az ott telepített berendezésekkel Ezen Peremfeltételek mentén határoztuk meg a szükséges ellátó rendszereket melyek segítségével biztosítható a cGMP (jelenleg érvényben lévő Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlat) a területen.
A laboratóriumban két egymástól elválasztott területen biológiai hatóanyagok steril gyártási technológiával történő előállítása folyik.
A gyártási technológia prokarióta (baktériumok) és eukarióta (csirke és emlős) sejtek bioreaktorokban történő szaporításán alapul.
Az első területen eukarióta sejtkultúrák segítségével történő fehérje alapú előállítás folyik.
A másik elkülönülő területen klinikai mintákból származó és onnan izolált baktériumtenyészetek felszaporítása tisztítása, inaktiválása és tárolása történik. Ez a folyamat magába foglalja a kisléptékű szaporítást egészen a fermentációig.

Legutóbbi frissítés: 2024. 01. 19. 11:36