Pszichiátriai és addiktológiai gondozóhálózat fejlesztése

A kedvezményezett neve
ÁEEK, Debreceni Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem
A szerződött támogatás összege
4 000 000 000 Forint
A támogatás mértéke (%-ban)
100%
A projekt tervezett befejezési dátuma
A tényleges befejezés dátuma
Projekt azonosító száma
EFOP-2.2.0-16-2016-00008

A mentális megbetegedések amellett, hogy súlyos családi, szociális és gazdasági terhet rónak a társadalomra, a testi megbetegedések kockázati tényezői is. A mentális megbetegedések a fogyatékosság és az idő előtti nyugdíjba vonulás fő okai között szerepelnek, emellett az átlaghoz képest a pszichiátriai betegek élettartama 15-20 évvel rövidebb. A jelenleg egyenlőtlen hozzáférés miatt a betegek sok esetben nehezen kerülnek be a pszichiátriai, addiktológiai ellátórendszerbe, valamint az aktív pszichiátriai ellátást követően a betegek a pszichiátriai ellátás látószögéből gyakorta kikerülnek. A betegek hosszú távú pszichiátriai, addiktológiai gondozása, az esetleges visszaesések megelőzése és időben történő felismerése nem megoldott. Sok esetben a pszichiátriai, addiktológiai betegségben szenvedők akkor kerülnek már ismételten ellátásra, amikor állapotuk kritikussá válik, és aktív osztályos felvételük megkerülhetetlen.
 

A projekt célja:

  • A pszichiátriai és addiktológiai betegek lakossághoz közeli egészségügyi ellátásához való hozzáférésének javítása.
  • A pszichiátriai és addiktológiai fekvőbeteg szakellátás lehetséges lerövidítése, kiváltása.
  • A  pszichiátriai és addiktológiai gondozás ellátási minőségének és hatékonyságának javítása.
  • A  pszichiátriai és addiktológiai gondozók humán erőforrás kapacitásainak fejlesztése.
  • A pszichiátriai és addiktológiai gondozók terepmunkára való képességének fejlesztése.
  • A pszichiátriai és addiktológiai gondozóhálózat interszektoriális együttműködésének javítása (szociális ellátórendszerrel és más érintett szolgáltatókkal).

 
A projekt eddigi eredményei:  
Mindösszesen nagyságrendileg 5000 db eszköz kerül beszerzésre, valamint 35 helyszínen várható felújítás, vagy új építés a pszichiátriai és addiktológiai osztályok és intézmények fejlesztésének érdekében, amelyhez kapcsolódóan a kivitelezési közbeszerzési eljárás folyamatban van. 2018. szeptember és 2019. december között, pszichiáter orvosok, klinikai szakpszichológusok, pszichológusok, gondozói szakdolgozók, szociális munkások körében 15 képzés megvalósítása történt meg 316 fő részvételével. Nagykanizsán 2018.06.01-től folyamatos az NTR pilot programban a betegellátás és a szakmai monitoring adatok gyűjtése, monitorozása és validálása a szakmai támogatás biztosítása mellett. Három helyszín esetében (Hatvan, Szolnok, Kecskemét) a kivitelezési eljárások sikeresen befejeződtek 2020 márciusában. 
 
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.02.28.
Projekt azonosító száma: EFOP-2.2.0-16-2016-00008

 

További információ: www.aeek.hu/szechenyi_2020 (WAR)

Legutóbbi frissítés: 2023. 04. 24. 09:40