ÚJ MOLEKULÁRIS MECHANIZMUSOK, DIAGNOSZTIKUS ÉS TERÁPIÁS CÉLPONTOK METABOLIKUS ÉS KARDIOVASZKULÁRIS KÓRKÉPEKBEN

A kedvezményezett neve
DEBRECENI EGYETEM
A szerződött támogatás összege
1 439 117 609 Ft
A támogatás mértéke (%-ban)
100%
A projekt tervezett befejezési dátuma
A tényleges befejezés dátuma
Projekt azonosító száma
GINOP-2.3.2-15-2016-00006

A projekt célja a partnerek együttműködésén keresztül olyan új, komplex megközelítések megvalósítása, amik az intézményekben külön-külön nem lehetségesek. Célunk, hogy az egyes kutatócsoportok a közösen kialakított programon belül saját projektet vigyenek, melyek megvalósításához igénybe veszik a többi csoport szakértelmét, ezáltal együtt új szinergia projekteket indítanak, és az alapkutatási eredményeket transzlációs egységekben alkalmazzák konkrét klinikai problémák megoldására.

A metabolikus folyamatok zavara meghatározó a leggyakoribb emberi betegségekben, mint a cukorbetegség, érelmeszesedés, stroke és a szívelégtelenség. A perifériás szövetekben kialakuló anyagcsere elváltozások közvetlen következményei a szív és érrendszer megbetegedései, ezért kontinuumként kell kezelni a zsírszövetben, a vázizomban vagy a májban lezajló kórélettani folyamatokat és a kialakuló szív és érrendszeri komplikációkat a molekuláris okok kutatásában. Az ezen az elven készült pályázatunkban vázolt kutatási program klinikailag nem, vagy csak részben megoldott problémákra (obezitásban a zsírsejtképződés és termoreguláció zavara, a diabétesz és a metabolikus szindróma szöveti háttere, a szívelégtelenség) keres molekuláris magyarázatokat és azok alapján új transzlációs diagnosztikus és kezelési célpontokat. A Debreceni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont kiemelkedő kutatócsoportjainak együttműködésével kiválósági műhely jön létre, mely partnere lesz hasonló külföldi műhelyeknek, biotechnológiai és gyógyszeripari cégeknek.

A projekt során fontos elem a tudományos műhely intézeteken átnyúló kultúrájának kialakítása, közös szakmai irányítás létrehozása a társ szakmai vezetők koordinálásával. Célunk továbbá a közös műhelymunka keretein belül kettős affiliációjú PhD fokozatok szerzésének biztosítása, a kialakított kutatási infrastruktúra kollaboratív használata és a kutatócsere is. A műhelyteremtésen belül kiemelt célunk a nemzetközi kiválóságon, erőforrások hatékony felhasználásán és a szinergián alapuló lehetőségek kiaknázásának biztosítása, melynek érdekében a konzorcium nemzetközi rendszerekkel kompatibilis értékelési rendszert alkalmazunk az European Molecular Biology Laboratories (EMBL) bevonásával.

 

 

A megvalósuláshoz kapcsolódó dokumentumok itt érhetőek el.

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 04. 04. 20:26