Új szőlőhéj és szőlőmag feldolgozó technológia kifejlesztése antioxidáns és flavonoid hatóanyagok szuperkritikus extrakción alapuló előállítására

Szakmai vezető
Prof. Dr. Sipiczki Mátyás
Szerződés száma
2023-1.1.1-PIACI-Fókusz-2024-0037
Projekt leírása

A szerződött támogatás összege: 880 614 000 Ft

A támogatás intenzitása: 69,11 %

A projekt kezdete: 2024. 06.01.

 

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2026.05.31.

A tényleges befejezés dátuma: 2026.05.31.

 

Projekt azonosító száma: 2023-1.1.1-PIACI-Fókusz-2024-0037

Projekt címe: Új szőlőhéj és szőlőmag feldolgozó technológia kifejlesztése antioxidáns és flavonoid hatóanyagok szuperkritikus extrakción alapuló előállítására

 

Konzorcium vezető: HILLTOP Neszmély Szőlészeti Borászati Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt
Konzorciumi partner: Debreceni Egyetem

 

A HILLTOP Neszmély Szőlészeti Borászati Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. és a Debreceni Egyetem konzorciumi együttműködése során megvalósuló 2 éves projekt elsődleges műszaki és kutatás-fejlesztési célja egy olyan új, szőlőhéj és szőlőmag feldolgozó technológia kifejlesztése, amely hatékonyan és szelektíven képes kinyerni hasznos hatóanyagokat a szőlőből, és az így kinyert hatóanyag-együttest bor és italtermékekbe visszadúsítva új MEW (Myricetin Enhanced Wine) borok, és MEB (Myricetin Enhanced Beverage) italtermékek készítése váljon lehetővé.

Napjainkban világszerte egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészséges termékek és az egészségtudatos életmódot támogató étrendkiegészítők előállítása, fogyasztása.

Az antioxidánsok és flavonoidok olyan kulcsfontosságú bioaktív vegyületek, amelyek megtalálhatóak a szőlő héjában és magjában is. Ezek számos pozitív élettani hatással rendelkeznek, mint például a szív- és érrendszer egészséges működésének támogatása, immunrendszer erősítése és rákmegelőzés. Mindezek ellenére jelenleg a gyümölcslevek, borok és egyéb élelmiszerek készítésekor ezeknek az értékes hatóanyagoknak a jelentős része elvész. A flavonoid csoportok koncentrációjának növelését segítheti a feldolgozást megelőző szelektív extrakció (szétválasztási művelet), majd a termékekbe való célzott visszajuttatás.

Jelen kutatás-fejlesztési projekt újdonságtartalmát elsősorban a Merlot, Chardonnay, Pinot Noir, és Irsai Olivér szőlőfajták héjából és magjából a quercetin, myricetin, katekin és resveratrol nevű hatóanyagok kinyerését és előállítását támogató új extrakciós módszer kifejlesztése adja.

A pályázat eredményeként az új szőlőmag- és szőlőhéjfeldolgozó szétválasztási technológia mellett - a jótékony hatású vegyületek szőlőből történő együttes kivonásával majd visszadúsításával - új Hilltop Neszmély termékek válnak elérhetővé, amelyek a magasabb myricetin tartalom miatt hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer, az immunrendszer egészségének támogatásához, rákbetegségek megelőzéséhez.

 

A projektről bővebb tájékoztatás Prof. Dr. Sipiczki Mátyás szakmai vezetőtől kérhető.

Elérhetősége: lipovy@gmx.com

 

 

Legutóbbi frissítés: 2024. 09. 11. 15:27