Életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban, fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozása

szterv

 

A kedvezményezett neve: Debreceni Egyetem

A konzorcium vezetője a Gulyás János és Társa Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

A szerződött támogatás összege: 526 706 156 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 68,79 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.03.24

A tényleges befejezés dátuma: 2025.03.24

A projekt azonosító száma: GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00241

A Debreceni Egyetem támogatásának összege: 180 364 600 Ft

A Debreceni Egyetem támogatásának mértéke: 100 %

A fejlesztés tárgya, célja: egészségvédő hatású húskészítmények kidolgozása egyedi eljárással

A projekt részletes bemutatása:

A projekt keretében a Gulyás János és Társa Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság és a Debreceni Egyetem konzorciuma tudományosan megtervezett, életkorspecifikus, egyedi hatóanyag-kombinációk alkalmazása révén új, egészségvédő, csökkentett zsír-, és fokozott fehérjetartalmú hústermék-változatokat dolgoz ki. Az alkalmazott előnyös élettani hatású komponensek fokozott biohasznosulása megvalósítása érdekében egyedi prebiotikum-kombinációkat fejlesztenek ki új biotechnológiai eljárással. Az inulin más szénhidrátokkal – pl. rezisztens keményítőkkel – történő alkalmazásával biztosítható a vastagbél teljes hosszában a probiotikumok kedvező élettani hatása.

Fehérjében gazdagított termékek kidolgozását növényi fehérjék célirányos hasznosítása által kívánja a konzorcium megvalósítani, amelyben a gabona-, kender-, hüvelyes- és pszeudocerália-, illetve algaliszteknek kiemelt szerep fog jutni. Ezen specifikus növényi fehérjeforrásokból egy új, hatékony, CPC-HPLC eljárással fehérjekivonatokat is előállítanak a termékek dúsítására.

Újdonság az is, hogy a starterekkel kompatibilis probiotikus baktériumokat alkalmaznak a fermentált húsáruk előállítása során. Hasonló kutatásokra eddig nem volt példa.

Napjainkban fokozódó igény mutatkozik olyan termékekre, amelyek tényleges élettani hatását tudományos igényességgel és hitelesen igazolják. Jelen munka ezen a téren hiánypótlónak tekinthető, hiszen nemzetközileg is újnak számító in vitro emésztési modellrendszerrel és humánklinikai vizsgálattal is igazolják a projekt megvalósítói a legígéretesebb új termékváltozatok fiziológiai előnyeit.

Legutóbbi frissítés: 2023. 05. 09. 10:25